bucharest-homes2018

Blog

Lecții pentru 2023: Andreia Lewis (Bucharest Homes - Expatriate Rentals & Heritage Homes)10 Feb 2023

„Ucrainenii veniți în București au căutat și ocupat în principal proprietăți la prețuri mici/medii, ceea ce a dus la o scădere a disponibilității acestora pe piață și o creștere a prețurilor proprietăților, în special a celor medii." Andreia Lewis, Fondator Bucharest Homes - Expatriate Rentals & Heritage Homes

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate sau trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Detaliați.

Inflație. Creșterea costurilor materialelor de construcții, costul energiei și al traiului de zi cu zi, toate au crescut substanțial în 2022 și în ciuda creșterii salariilor, au fost un obstacol uriaș în cumpărarea cu cash și prin accesul limitat la credite. Aceste scumpiri și inflația nu sunt doar cauzate de războiul din Ucraina, dar și de încetinirea ritmului ofertei de bunuri din China (ca urmare a crizei de Covid-19) și din cauza raportului disproporțional dintre cerere/ ofertă din întreaga lume ieșită din criza sanitară.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022?

Nu am avut motive substanțiale de îngrijorare, deoarece activitatea principală a Bucharest Homes este de închirieri rezidențiale către expatriați. Având deja o reputație bună, clădită în cei 13 ani, precum și clienți stabili, lucrurile sunt într-o anumită măsură stabile pentru business-ul nostru. Desigur, instabilitatea, al doilea cuvânt definitoriu pentru 2022, a fost o „Sabie a lui Damocles" și pentru noi, dar am privit lucrurile cu calm și optimism și s-a dovedit a fi abordarea potrivită: am avut activitate continuă, iar business-ul a crescut.

Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Rezultatele sunt mulțumitoare, cu o creștere de 10%. Ne propusesem ca 2022 să fie un an de consolidare, în special pentru că este un business nișat, cu accent pe calitate și profunzime, nu pe cantitate. Ne-am „îmbarcat" doar în proiecte în care am crezut, alături de clienți pe care am simțit că îi putem asista de la A la Z, cu succes.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Într-un mod indirect, a avut o influență pozitivă. Ucrainenii veniți în București au căutat și ocupat în principal proprietăți la prețuri mici/medii, ceea ce a dus la o scădere a disponibilității acestora pe piață și o creștere a prețurilor proprietăților, în special a celor medii, provocând un efect ‘knock on‘ în întreaga piață. Programul guvernamental 50-10 a accelerat această rată de creștere a prețurilor.

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

În industria noastră, în nișa pe care activează Bucharest Homes punctele slabe sunt rigiditatea și restricțiile sistemului bancar românesc în ceea ce privește acordarea de credite clienților străini, ceea ce duce la oportunități pierdute.

Punctul forte este reprezentat de oportunitatea de a investi cu un randament bun, puterea de cumpărare crescând și implicit prețurile apropiindu-se rapid de prețurile din vest.

Am locuit și am lucrat în multe țări, în întreaga lume și am constatat că bogăția resurselor naturale nu are nimic de a face cu bogăția și prosperitatea țării respective. Rusia și Indonezia, care au resurse naturale imense, au în schimb o mică elită și o vastă majoritate defavorizată. Tenacitatea, determinarea și educația popoarelor sunt cele care fac diferența. România este norocoasă să le aibă pe ambele, iar ambiția românilor este cea care a adus la o schimbare favorabilă vizibilă. Sunt sigură că românii și România sunt pe traiectoria bună spre a prinde din urmă bogăția și calitatea vieții din vest.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Dobânzile ridicate și inflația consider că vor fi provocările principale ale anului 2023.

Proiectele noi vor fi mai puțin accesibile pentru multă lume din cauza inflației, dar și a dobânzilor și a TVA-ului care se adaugă prețului de cumpărare. Este o oportunitate însă pentru reorientarea către achiziții de imobile mai vechi, o nișă care are un potențial fantastic. Am observat în ultimii ani un interes crescut pe acest segment, oferind consultanță în achiziționarea, renovarea și valorificarea proprietăților de tip „Heritage Homes" în clădiri și zone vechi ale orașului. Mă bucur să pot contribui astfel la salvarea și punerea în valoare a patrimoniului arhitectural al acestui oraș eclectic, pe care și străinii îl adoră.

Citește tot articolul

Expat Consulting SRL35764213, J40/3377/2016, Bucuresti, sector 2
Tel: +40744 608 211, alewis@bucharest-homes.ro

© 2018 Expat Consulting SRL. All rights reserved. Design web and programming - Vectorpixel
EN FR DE